Header - Van Delft Elshout

Geperforeerde damwand

Wandbekleding is er in vele soorten en maten. U maakt uw keuze vaak op basis van eigenschappen als budget, stevigheid, duurzaamheid, uitstraling en isolatiewaarde. Na wat filteren en afstrepen van opties blijft de keuze vaak nog reuze. Maar speelt ook akoestiek een belangrijke rol? Dan wint de geperforeerde damwand het vaak van de rest.

geperforeerde damwand werknemer

Wat is een geperforeerde damwand?

Een geperforeerde damwand is een stalen plaat met een damwandprofiel waar gaten in aangebracht zijn.

  • Damwandprofiel
    Een damwandprofiel heeft de vorm van damwanden van grond- en waterkerende constructies die bijvoorbeeld in havens en langs kanalen worden toegepast. Daar komt ook de naam damwand vandaan. Het damwandprofiel is vooral bekend om zijn industriële uitstraling en hoge stabiliteit.
  • Geperforeerd
    Bij stabiliteit denkt u waarschijnlijk niet aan een stalen plaat met allemaal gaten erin. Toch is dat het geval bij een geperforeerde damwand. Deze heeft zijn gaten echter niet gekregen vanwege de eigenschap stabiliteit. Bij een geperforeerde damwand draait het vaak om geluidsisolatie.

Geperforeerde damwand & akoestiek  

Hoe werkt dat nou, die akoestiek? Als volgt. Normale gevelbekleding, waaronder ook damwandplaten, weerkaatsen geluidsgolven. Hierdoor blijven geluidsgolven langer in een omgeving hangen en dat kan storend zijn. Stelt u zich maar eens een grote ruimte met lawaaierige machines of grote mensenmassa’s voor. Al het geluid zou tegen de wanden weerkaatsen en zorgen voor een continue echo en aanhoudende geluidsoverlast. Bij een geperforeerde damwand daarentegen gaat een groot deel van de geluidsgolven door de gaten de wand in. Met andere woorden: het geluid wordt geabsorbeerd. Hierdoor is de geluidsoverlast aanzienlijk minder.

Geperforeerde damwand & esthetiek

Geperforeerde damwandplaat heeft naast goede akoestische eigenschappen nog een ander voordeel. Het kan namelijk ook een belangrijke esthetische waardevermeerdering bieden. Een geperforeerde damwand heeft in sommige gevallen ook iets moderns en kunstzinnigs over zich. Het ligt er maar net aan wat de gewenste uitstraling is en hoe de perforaties worden aangebracht.

geperforeerde damwand magazijn

Geperforeerde damwandplaat met standaard of kunstzinnig patroon

In gevallen waar esthetiek geen rol speelt, worden perforaties vaak in een gelijkmatig patroon aangebracht. Dit kan op zich ook al in esthetisch opzicht toegevoegde waarde bieden. Maar er is meer mogelijk. Geperforeerde damwand kan ook andere patronen aangemeten krijgen. Met grote en kleine gaten bijvoorbeeld, in een ogenschijnlijk willekeurig patroon. Afhankelijk van de gewenste uitstraling, kiest u het juiste patroon voor uw toepassing.

Geperforeerde damwand & lichtinval

Naast akoestiek en esthetiek is er vervolgens ook nog het mogelijke voordeel van lichtinval in combinatie met veiligheid en privacy. Wanneer geperforeerde damwand bijvoorbeeld als ommanteling van glazen gevels wordt toegepast, houdt het nieuwsgierige blikken en grijpgrage handen tegen, maar laat het wel licht door. Bij openslaande deuren of ramen is een geperforeerde damwand bovendien prima ventilerend.

Sandwichpanelen met geperforeerde damwand

Naast de geperforeerde damwandplaat is er ook een geïsoleerde variant verkrijgbaar. Het gaat om een sandwichpaneel. Een sandwichpaneel bestaat uit twee metalen platen met een kern van isolatiemateriaal ertussen. In sommige gevallen, wanneer geluidsisolatie een belangrijke rol speelt, bestaat een van de twee metalen platen uit een geperforeerde damwand.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van geperforeerde damwand? Neem contact met ons op. Onze specialisten adviseren u graag.

Neem contact op